magyar világos sör
Amikor a Pécsi Sörfőzde két és fél éve úgy döntött, megcélozza magának az – addig nagyrészt hanyagolt – prémium szegmenst, a Kontár Komlókutató blog a maga részéről meg volt győződve, hogy a törekvés új zászlóshajója egyszerűen a „Pécsi Sör” nevet viseli, a „prémium lager” felirat pedig csak azért szerepel a címkén, pár sorral lejjebb, hogy támpontot mutasson a sör mibenlétét illetően. Aztán amikor egy évvel később bővült a portfólió, gyorsan rájöttünk a tévedésre, hiszen a felső sort („Pécsi Sör”) immáron a „prémium pils” felirat követte alant. Így aztán elkönyveltük magunkban, hogy az új pécsi nevezéktan szerint van a Pécsi Sör Prémium Lager, a Pécsi Sör Prémium Pils, a Pécsi Sör Prémium Búza és így tovább. Kicsit dagályos, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk.
(Screenshot, pecsisor.hu)
Most egy kicsit mégis gondban vagyunk, ugyanis az új Pécsi – elsősorban arculatát tekintve – láthatóan e többi, fent tárgyalt Prémium sorozatába illeszkedik (szemben mondjuk a szeptemberben debütált APA-val, ami nem), erre mégsem tudjuk kamatoztatni a pécsi nevezéktanról keserves munkával felépített tudást – és képtelenek vagyunk kitalálni, hogyan kellene hívnunk. A címkén az alábbi sorok szerepelnek egymás alatt, amolyan naiv szabadversként:
PÉCSI SÖR
NYÍLTKÁDAS ERJESZTÉSSEL KÉSZÜLT
PÉCSI PRÉMIUM LAGER
GLUTÉNMENTES
Mindegy, a lényeg, hogy gluténmentes és hogy világos lager. Talán bevallhatjuk, egy kicsit aggódunk amiatt, hogy még soha nem ittunk gluténmentes sört, így fogalmunk sincs, hogy a enzimesen gluténbontott árpamaláta használata jelent-e bármilyen rendszerszintű ízhatást. Legalább annyi vigaszunk lehet, hogy paraméterei alapján – öt százalék alkohol, 11,2 B° – sörünk jó eséllyel jelentős tartalmi egyezést mutat a már többször említett (és gluténes) Prémium Lagerrel, amiről takaros, rendezett kóstolási jegyzetek állnak rendelkezésünkre; és ami történetesen ugyanennyi alkoholt tartalmaz, ugyanekkora erjedés előtti szárazanyagtartalommal.
[Bár, mint jeleztük, nem vagyunk a gabonafehérjék világának avatott kutatói, annyit a közszolgálat jegyében azért mindenképp idézünk a vonatkozó irodalomból, hogy a gluténmentes sör gyártásának két fő módja létezik. Az egyik olyan gabonák malátáiból készíteni sört, amikben eleve nincs glutén – cirokból, kölesből, kukoricából, hajdinából, ilyesmiből. A módszer nyilvánvaló hátránya, hogy elég esélytelen vele olyan sört készíteni, ami hasonlítana egy sztenderd, árpamalátából főzött példányra, ezért aztán jóval népszerűbb megoldás egy megfelelő enzimet adni a sörhöz, ami lebontja a benne lévő glutént (pontosabban kimutathatatlanul minimálisra szorítja a sörfőzés folyamata során egyébként is elég alacsonyra süllyedő szintjét).]
A címke alapján a Pécsi Sörfőzde is így jár el, munkájuk eredménye pedig egy bécsiesen félbarna, tükrös testű, visszafogott habzású, konfúz illatú sör (minimálisan malátás, enyhén alkoholos, valamint fruttisan észteres jegyekkel). Ízét üresen édeskés kortykezdet, majd valamivel élvezetesebb, kenyérhéjas (szebben mondva melanoidinos) jellegű karamellmaláta-karakter dominálja, a konzervízű alibikomló pedig csak úgy ott van, a tág értelemben vett nagyüzemi átlag szokásainak megfelelően. Ad egy kis aszpirines keserűt.
Az összkép enyhén szelídgesztenyés, enyhén szódavizes, enyhén keserű, különösebb élményt nem kínál, de nem is bánt. Bár valóban jelentősen hasonlít a klasszik Prémium Lagerre, azért nem teljesen egylényegű vele (legalábbis azzal a verzióval, ami 2016-ban kijött, nem): a malátázottság jóval koherensebb és értelmezhetőbb, cserébe a komlókeserű úgy kap nagyobb teret, hogy a maga végtelen egysíkúságával és bárdolatlanságával ebből nem származik semmi előny. Élvezeti értéke összességében talán egy kevéssel a gluténes Prémium Lager alatt van, és egyébként tényleg meg lehet inni, nem tragikus élmény, csak hát magában a Pécsi Prémium-családban is van azért, amit érdemesebb választani, nemhogy azon túl. Kivéve ha gluténérzékenyek vagyunk, mert akkor olyannyira nincs választásunk, hogy a magyar nagyüzemi sörök spektrumán belül konkrétan ezt az egy opciót kapjuk. Van egyébként egynémely kisüzemnek is hasonló ajánlata – már ahol és amikor, persze.
Alkoholtartalom: 5 V/V %
2018. 12. 23.